Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Pulpitis – Zapaljenje zubne pulpe

Pulpitis predstavlja zapaljenje zubne pulpe. Tačnije, unutrašnjeg dela zuba.

Svaki zub je izgrađen iz 3 sloja. Na površini je čvrsta zubna gleđ, ispod koje dolazi dentin. Poslednji sloj čini vezivno-tkivna supstanca, tj. zubna pulpa koja se sastoji od ćelija, nervnih vlakana, krvnih sudova, kolagena, kao i od limfnih sudova.

Ukoliko pod dejstvom određenih faktora dođe do upale ovog dela zuba, onemogućeno je širenje infekcije. Zbog toga se povećava pristisak u samoj pulpi što izaziva intenzivan bol koji je često teško locirati. Odnosno, pacijent ne može da odredi tačno iz kog zuba bol potiče.

Pulpitis je ozbiljno obolenje koje može da dovede do teških komplikacija, pa i do odumiranjem ćelija i zatvaranja krvnih sudova u zahvaćenom delu. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Bodent vam otkriva glavne uzročnike problema.

Reverzibilni i ireverzibilni pulpitis

Zavisno od težine, upala zubne pulpe se deli na 2 tipa.

Prvi oblik jeste reverzibilni. On se manifestuje bolom koji se javlja pod dejstvom nadražaja. Obično toplom, hladnom ili slatkom hranom i pićem. Kada nadražaj nestane za par sekundi bol prestaje. S obzirom da je ovo lakši oblik pulpitisa lečenje nije zahtevno.

Pulpitis

Međutim, ukoliko se na vreme ne započne sa terapijom reverzibilni pulpitis prelazi u ireverzibilni. U pitanju je teži oblik kod kog se bol može javiti i spontano, tj. bez ikakvih spoljašnjih nadražaja. Nije redak slučaj da se bol iz zuba prenese na vilicu, pa čak i na uho i čitavu glavu.

Ireverzibilni pulpitis može da izazove nekrozu zubne pulpe. Mada može da dovede i do parodontitisa, apscesa, granuloma i ciste na zubu.

Šta izaziva pulpitis?

Uznapredovali karijes je pokretač problema. Naime, sa površene pokvarenog zuba bakterije dublje prodiru tako da se infekcija širi na pulpu.

Pored karijesa upalu mogu da izazovu i fizički faktori. Najčešće su mehaničke prirode, a u većini slučajeva to je trauma zuba izazvana povredom ili neadekvatnim stomatološkim zahvatom. U termičke se ubrajaju velike temperaturne oscilacije koje deluju na zub, izazivajući oštećenje pulpe. Takvo je prekomerno oslobađanje toplote prilikom poliranja zuba ili bušenja tokom popravke.

Pored fizičkih, pokretači mogu biti i hemijski. Tu spadaju medikamenti koji se koriste za dezinfekciju dentina, kao i pojedini materijali za zubne ispune.

Škripanje zubima, ali i loše navike, kao što je grickanje noktiju, olovaka i drugih tvrdih predmeta, takođe, se navode kao pokretači pulpitisa. Razlog leži u traumama i sitnim oštećenjima na zubima koje oni izazivaju, stvarajući pogodno tlo za prodor bakterija.

Kako se leči?

Reverzibilni pulpitis se leči ispunom. Dok ireverzibilni oblik zahteva kompleksniji tretman koji podrazumeva lečenje kanala korena zuba.

Terapija se zasniva na otvaranju zuba i uklanjanju same pulpe pomoću specijalnih iglica. Zatim se kanal pažljivo čisti, oblikuje i ispunjava lekom. Nakon lečenja vrši se punjenje kanala posebnim pastama kojima se onemogućava prodor bakterija. Da bi se na kraju postavila plomba.

Pulpitis

Ukoliko je kvar veliki, te plomba ne može da stoji, po završetku endodontskog lečenja, postavljaju se bezmetalne krunice.

Nemojte da čekate da bol zuba postane intenzivan, zakažite na vreme pregled u stomatološkoj ordinaciji Bodent.

 

sr_RSSerbian