Hitne intervencije 00-24h / 065 391 0 392

Ponedeljak-Četvrtak: 13–20h / Petak: 10–16h

Koste Jovanović 67 Beograd

  • Srpski jezik
  • Engleski jezik
  • Engleski jezik
  • Italy language
  • Deutch language

Periimplantitis – Simptomi i lečenje

Periimplantitis je vrsta zarazne bolesti koja izaziva upalu desni i koštane strukture oko ugrađenog zubnog implantata u vilici. Ovakva hronična upala može da uzrokuje gubitak kostiju, pa i do gubitka implantata.

Rizik od upale desni i pojave periimplantitisa mnogo je veći kada pacijent ima ugrađene implantate u vilici. U poređenju sa prirodnim zubima, zubni implantati mogu lakše da se polome. Ujedno, ukoliko postoji slobodan prostor između desni i implantata, dolazi do nakupljanja bakterija ispod desni. One mogu da uzrokuju gubitak kostiju što dovodi do dodatnih komplikacija i problema. 

Neophodno je održavati oralnu higijenu, a u slučaju da primetite bilo kakav problem, savetuje se da što pre kontaktirajte svog stomatologa i zakažete pregled.

Periimplantitis – Uzroci i simptomi

Implantat ne može tek tako da se postavi na mesto zuba, odnosno da se prikači za desni. To je samo jedan od razloga zašto je, prilikom njegovog postavljanja, rizik od upale i pojave periimplantitisa veći.

Desni oko implantata postaju labave i može da dođe do nakupljanja bakterija u tom delu. Nagomilavanje štetnih bakterija može ne samo da izazove upalu, već i gubitak viličnih kostiju. Veliki broj pacijenata ima problem sa implantatima, čak 40 odsto njih.

Neki od faktora koji uzrokuju periimplantitis su:

Periimplantitis nije teško prepoznati. Ukoliko imate implantata i primetite neki od narednih simptoma, savetujemo da se što pre javite stomatologu:

  • Gubitak kostiju oko implantata
  • Krvarenje desni
  • Crvenilo i otok sluzokože
  • Gormiranje gnoja
  • Loš i neprijatan osećaj i ukus u ustima
  • Bol oko, eventualno, pokretnog i labavog implantata

Periimplantitis je multifaktorski poremećaj u čijem stvaranju nakupljene bakterije igraju ogromnu ulogu. Ipak, one nisu uvek glavni razlog za pojavu periimplantitisa. Takođe, bakterije koje se nalaze u periimplantacijskim džepovima mogu da se nađu i oko stabilnih implantata.

Periimplantitis

Nelečeni periimplantitis može da ostavi ozbiljne posledice. Gubitak kostiju i gubitak implantata su jedan od njih. Veoma je važno reagovati brzo i efikasno, a ukoliko odaberete stručno stomatološko osoblje, sigurno ćete problem brzo rešiti.

Periimplantitis – Dijagnoza i lečenje

Ukoliko sumnjate na periimplantitis, dovoljno je samo da posetite stomatologa i on će u veoma kratkom roku utvrditi da li imate ovakav problem. Da bi se dijagnostifikovalo ovo oboljenje, neophodno je da napravite rendgentski snimak. On će pokazati kost koja podržava implantat i pokazaće kako se povlači, ako se povlači.

Dijagnoza se zasniva i na promeni boje desni, krvarenju i dubini sondiranja periimplantacijskih džepova, kao i supuraciji, odnosno izbacivanju gnoja. Uzrok infekcije implantata uslovljen je statusom tkiva koje okružuje implantat, dizajnom implantata, stepenom njegove hrapavost i postojanjem mehaničkog opterećenja.

Lečenje periimplantitisa obavlja se stavljanjem fokusa na kontrolu infekcije, detoksikaciju površine implantata i regeneraciju alveolarne kosti.

Iako je za lečenje periimplantitisa uglavnom potrebna operacija, neki pacijenti se odlučuju za nehirurške intervencije poput: lečenja antibioticima i antisepticima, ultrazvučnim ili laserskim tretmanima.

Ponekad stomatolog predloži i regenerativni postupak lečenja kojim se koristi supstitucija koštanog transplantata u kombinaciji sa membranom za lečenje oštećenja kosti u uznapredovalim slučajevima periimplantitisa.

Takve metode lečenja su:

1. Debridement – Čišćenje implantata

2. Dekontaminacija površine implantata

3. Antiinfektivna terapija

4. Hirurška tehnika

5. Uklanjanje implantata

Metoda lečenja se najčešće određuje na osnovu preferencija pacijentata, ako i stepena razvoja periimplantitisa. Upravo je to jedan od razloga zašto treba reagovati što pre i posetiti stomatologa na prvi znak oboljenja.

Stomatološka ordinacija u Beogradu

Neophodno je da posvetite svojim zubima i desnima pažnju barem dva puta dnevno. Redovno pranje zuba i implantata preduprediće nastanak oboljenja. Koristite tečnost za ispiranje usta, nemojte konzumirati cigarete i koristite konac za zube. 

Periimplantitis

Efikasna, bezbedna i bezbolna ugradnja implantata, kao i krunica i mostova, vrši se u stomatološkoj ordinaciji BoDent. Naš profesionalnim tim stomatologa ne samo da pruža najkvalitetnije stomatološke i estetske usluge, već veoma efikasno i uspešno leči brojna dentalna oboljenja.

Periimplantitis, ukoliko se ne leči na vreme, može da dovede do pojave brojnih nelagodnosti. Zakažite besplatan pregled u stomatološkoj ordinaciji BoDent i vodite računa o svojim zubima i osmehu.

1 comment on “Periimplantitis – Simptomi i lečenje

  1. Pingback: Konac za zube - Obavezan dodatak oralnoj higijeni! || Bodent

Ostavite odgovor

sr_RSSerbian